Foto's van de Plechelmus klok

Elke keer als wij nieuwe foto's krijgen van de verwerking van de Plechelmus klok, proberen wij zoveel als mogelijk te delen.

De meeste mensen hebben het al vernomen. De gieting is mislukt. Dit bewijst maar weer dat het een zeer moeilijk en ambachtelijk werk is. Het mag niet te snel gegoten worden, maar ook weer niet te langzaam. Het brons mag niet te warm zijn, maar ook weer niet te koud. Ook de mal moet voor 1000% in orde zijn. 1 klein foutje kan al fataal zijn.

We weten op dit moment nog niet precies wat er gebeurd is. We hebben wel een vermoeden dat het te snel is gegaan en hierdoor is er materiaal verdwenen naar andere plekken waar het niet moet zijn.

Volgend jaar gaan we nog een keer proberen en hopelijk lukt het dan wel.

De klank is daarin tegen wel mega goed gelukt. Onze campoloog is zeer tevreden en dat betuigt weer van deskundigheid en precisie van de klokken gieter.


Het is allemaal sneller gegaan dan gedacht. Op 27 augustus om 23:55 is het begonnen. De Plechelmusklok is gegoten. Ca 7 minuten. Nu hopen dat het gelukt is. De spanning blijft totdat de klok πŸ”” uit de grond is en zijn eerste klank heeft gemaakt.

Zoal het er nu uitziet zal de klok om 3:00 in de ochtend gegoten worden. De oven heeft zijn tijd nodig om warm te worden. πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯

De vlam πŸ”₯ komt nu uit de schoorsteen. Tijd om het brons in de oven te stoppen.

Dit is de oven die de metalen legering moet laten smelten.


De afbeeldingen die op de klok komen te staan. De klok zoals je deze nu kunt zien is de valse klok. Deze bestaat nu uit een wax. Daaroverheen komt straks de leem laag. Het hele gat van de klok zal verder gevuld worden met zand, zodat het een stevig, vast geheel wordt. Als alles dicht zit zal de legering gegoten worden en zal de wax weg smelten.